...
Реєструйся

Що означає для українців об’єднання ПФУ й ФССУ?


21 вересня 2022 року Верховна Рада України схвалила проєкт Закону України № 3363 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Наразі Закон направлено на підпис Президента України.

Як стверджують ініціатори законопроєкту, основна його мета — це зміцнення фінансової стійкості й покращення надання страхових виплат у системі державного соціального страхування за рахунок покращення адміністрування.

Як саме може вплинути на життя українців проєкт Закону № 3363?

Так, з 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування України (далі — ФССУ) буде приєднано до Пенсійного фонду України (далі — ПФУ).

Уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й від нещасного випадку буде ПФУ та його територіальні органи, діяльність якого спрямовується і координується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення.

Ініціатори законопроєкту вважають, що об’єднання структур ПФУ й ФССУ підвищить якість і виконання основних завдань, пов’язаних із соціальними виплатами.

Однак, у законопроєкті № 3363 чітко не зазначено, хто саме буде надавати профільні послуги, пов’язані із соціальними виплатами, та контролювати фінансування тимчасової непрацездатності. У ФССУ майже 4000 вузькопрофільних фахівців із питань прийому заяв-розрахунків страхувальників, а в ПФУ таких фахівців немає.

Таким чином Пенсійний фонд буде перевантажений різнорідними функціями, а отримати страхові виплати пересічним українцям буде ще важче.

У результаті прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», змін зазнають також пенсійні й страхові виплати.

Так, скасовується оплата за рахунок коштів соціального страхування лікування застрахованих осіб у відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Окрім цього, вагітні жінки не отримають повну компенсацію під час «декретних» відпусток — передбачена лише часткова компенсація:

  • скасується плата за інвалідні візки, протези, харчування, одяг, медичні чи соціальні допомоги для осіб з інвалідністю за кошти Фонду, як це було раніше;
  • скасується право на пенсію з інвалідності тим, хто став особою з інвалідністю після нещасного випадку на підприємстві;
  • замість путівок потерпілим будуть оплачувати лише проїзд до лікувальних закладів.

Також у законопроєкті передбачено затвердження за кожним видом соціального страхування власну частку єдиного соціального внеску й складання окремих бюджетів, що має поліпшити обґрунтованість використання коштів і створить стимули до запровадження заходів, які зменшують соціальні ризики за кожним видом соціального страхування.

Однак, Законом не передбачено створення комісій із соціального страхування на підприємствах і в організаціях, а рішення про призначення страхової виплати будуть приймати страхувальники або уповноважені ним особи.

Наразі кінцевий варіант тексту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ще не оприлюднено, з остаточним його текстом можна буде ознайомитися після підписання закону Президентом України.

Підсумок: Закон України (проєкт № 3363) «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не містить чіткого визначення, як саме ПФУ надаватиме послуги у сфері соціальних виплат, ускладнює можливість отримання страхових виплат, які наразі надаються ФССУ автоматично.

Джерело: ЮРЛІГА

Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...
Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...