...
Реєструйся

Що варто знати про виплату відпускних у період воєнного стану?


Право кожного громадянина на працю та відпочинок гарантовано Конституцією України (статті 43, 45). Законодавством України передбачено надання відпусток для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб й інтересів, усебічного розвитку особи.

Змінами, унесеними Законом України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» до статті 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, що заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором. Ця норма діє з 19 липня 2022 року.

Норми статті 115 КЗпП узгоджено з положеннями пункту 2 статті 7 Конвенції Міжнародної організації праці про оплачувані відпустки від 24 червня 1970 року № 132. Таким чином, заробітна плата за весь час відпустки в загальному  випадку повинна бути виплачена не пізніше за момент початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного в рішенні про її надання.

При цьому, трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення в колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки. Водночас відповідно до статті 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників, порівнюючи із законодавством України про працю, є недійсними. Як правило, умови, зокрема договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважаються гіршими проти умов виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше. З метою уникнення конфліктів і спорів можна вважати недоцільним при укладенні договорів уносити до них положення, що не відповідатимуть нормам статті 115 КЗпП.

Реєструйтеся на курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин». При замовленні 2-х квитків діє знижка 10 %.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Матеріали до теми


Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...
Обов’язок з ведення військового обліку: на кого покладають
Відповідно до пункту 8 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...
Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...