Реєструйся

Щодо правонаступництва у трудових відносинах: законопроєкт № 8244


Верховна Рада України 2 травня 2023 року прийняла за основу євроінтеграційний проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. № 8244.

Законопроєкт передбачає узгодження національного законодавства про працю з положеннями Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12 березня 2001 року про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур.

Вебінар «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу»
Запис • Дата проведення: 4 жовтня 2022 року

Законопроєктом пропонується:

1) встановити обов’язок роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі, а також інформування роботодавцями працівників та їх представників про: дату (орієнтовну дату) та причини правонаступництва; економічні, технологічні, структурні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, які впливатимуть на права працівників;

2) передбачити визначення поняття і процедури правонаступництва у трудових відносинах;

3) зобов’язати правонаступника письмово або в електронній формі надати працівникам та виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — вільно обраним та уповноваженим представникам (представнику) працівнику зазначену вище інформацію не пізніше ніж до початку дій, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для ведення кадрового діловодства
Замовити: 0 (800) 219-977

Законопроєкт також дає можливість представникам працівників ініціювати консультації з роботодавцем щодо причин зміни власника та можливість наслідків для працівників від такого рішення, а також щодо заходів, які можуть уникнути або пом’якшити такі наслідки.

Реалізація положень цього проєкту Закону посилить правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства або бізнесу та наблизить українське законодавство до європейських норм та стандартів, а Україну — до повноправного членства в ЄС.

Головним в опрацюванні проєкту Закону № 8244 визначено Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: Верховна Рада України

Передплата

Матеріали до теми


Працівник працює на посаді мобілізованого працівника, у який строк звільнити?
ЗАПИТАННЯ В який строк необхідно звільнити працівника, який працює на посаді мобілізованого працівника, який виявив бажання стати до роботи одразу ...
Діє новий механізм отримання довідок про чисельність працюючих осіб з інвалідністю
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 року № 1010 «Про затвердження Порядку надання дозволу на право користування пільгами ...