...
Реєструйся

Щодо правонаступництва у трудових відносинах: законопроєкт № 8244


Верховна Рада України 2 травня 2023 року прийняла за основу євроінтеграційний проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. № 8244.

Законопроєкт передбачає узгодження національного законодавства про працю з положеннями Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12 березня 2001 року про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур.

Вебінар «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу»
Запис • Дата проведення: 4 жовтня 2022 року

Законопроєктом пропонується:

1) встановити обов’язок роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі, а також інформування роботодавцями працівників та їх представників про: дату (орієнтовну дату) та причини правонаступництва; економічні, технологічні, структурні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, які впливатимуть на права працівників;

2) передбачити визначення поняття і процедури правонаступництва у трудових відносинах;

3) зобов’язати правонаступника письмово або в електронній формі надати працівникам та виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — вільно обраним та уповноваженим представникам (представнику) працівнику зазначену вище інформацію не пізніше ніж до початку дій, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для ведення кадрового діловодства
Замовити: 0 (800) 219-977

Законопроєкт також дає можливість представникам працівників ініціювати консультації з роботодавцем щодо причин зміни власника та можливість наслідків для працівників від такого рішення, а також щодо заходів, які можуть уникнути або пом’якшити такі наслідки.

Реалізація положень цього проєкту Закону посилить правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства або бізнесу та наблизить українське законодавство до європейських норм та стандартів, а Україну — до повноправного членства в ЄС.

Головним в опрацюванні проєкту Закону № 8244 визначено Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: Верховна Рада України

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...