...
Реєструйся

Особи з інвалідністю мають право здійснювати трудову діяльність за неповним робочим днем або робочим тижнем


За бажанням працівника з інвалідністю роботодавець зобов’язаний встановити йому пільгові умови праці. Оплата праці в цих випадках здійснюється:

  • пропорційно відпрацьованому часу

або

  • залежно від виробітку.

Суть неповного робочого часу полягає в тому, що працівник працює менше за звичайну тривалість робочого часу і при цьому оплата його праці здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Таке зменшення може встановлюватися шляхом:

  • зменшення тривалості щоденної роботи;
  • зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного зменшення кількості днів і тривалості щоденної роботи.

Якої тривалості надати працівникові щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, якщо його переведено на неповний робочий день (4 год.), а загальна тривалість такої відпустки за результатами атестації становить 2 календарні — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Усе залежатиме від домовленості між роботодавцем і працівником-інвалідом. Так, це можуть бути і дві години на день, і дві години на тиждень. Однак при цьому має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці.

Крім цього, якщо індивідуальною програмою особи з інвалідністю передбачено зменшену тривалість робочого часу, роботодавець просто зобов’язаний створити такі умови.

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...