...
Реєструйся

Щорічна основна відпустка в період дії воєнного стану


Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» надає роботодавцеві право обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівника 24 календарними днями. Про це нагадали під час інформаційного семінару для працівників однієї з сільських рад посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області. Вони звернули увагу на те, що йдеться саме про право, а не обов’язок: роботодавець може надати працівникові щорічну основну відпустку повної тривалості.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Якщо ж роботодавець застосує обмеження, то має врахувати, що дні відпустки, не використані в період дії воєнного стану, потрібно надати після його припинення або скасування.

 

В разі звільнення працівника в цей період йому має бути виплачена грошова компенсація. А от на додаткові відпустки, наприклад, соціальні, норма про обмеження не поширюється.

Читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»:

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...