...
Реєструйся

Зміна місця реєстрації, довідка про несудимість, шеринг техпаспорту — інноваційні цифрові послуги для українців


Пресофіс Міністерства цифрової трансформації повідомляє, що команда Мінцифри презентувала нові онлайн-послуги під час Diia Summit 8 лютого. Декларування місця проживання по всій країні, автоматичний дозвіл на будівництво, довідка про несудимість, опитування і ще багато цифрових інструментів вже зараз доступні в Дії.

«‎2 роки тому ми почали будувати цифрову державу. Ми мріяли про якісний сервіс та економію часу. Це був виклик. Ми його прийняли. І сьогодні це не мрії, а реальність. Де в цифровій Україні мешкає понад 14 мільйонів українців. Де вони отримують послуги швидко та зручно. Але найголовніше — спілкування між владою та громадянином стало більш довірливим»‎, — сказав Президент України Володимир Зеленський.

Також під час Diia Summit виступили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Шмигаль підкреслив, що цифровізація вже пронизала кожну ланку Уряду. Завдяки цьому всі міністерства зараз діють як єдиний, злагоджений механізм. А Стефанчук відзначив роботу над законопроєктами цифровізації у 2021 році: про цифровий паспорт, електронні публічні реєстри та Дія City. У 2022 році ця робота продовжиться.

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час виступу зазначив, один з головних принципів екосистеми Дія — відтворити життєвий цикл людини через призму державних послуг.

«Десятки мільйонів українців користуються зручними продуктами в Дії. Кілька кліків, щоб отримати Covid-сертифікат, миттєва реєстрація ФОП, перші у світі цифрові паспорти. Ми показали, що держава може бути зрозумілою, а державні послуги швидкими та комфортними. Понад 70 послуг та цифрових документів — невеликий відсоток того, що ми зробили за два роки. Далі — ще більше», — підкреслив Федоров.

На саміті були презентовані інноваційні цифрові послуги:

  • Зміна місця реєстрації тепер доступна по всій Україні. Тепер кожен без жодних папірців і черг просто може вказати адресу, за якою планує проживати, на порталі або у застосунку Дія, та отримати підтвердження від власника житла.
  • Довідка про несудимість. Це одна з найпопулярніших довідок серед українців. Їх отримують близько 1 млн щороку. Наприклад, для військкоматів або для влаштування на роботу. Тепер отримати цю довідку можна буде у декілька кліків, не використовуючи послуги посередників.
  • Шеринг техпаспорту. Тепер у декілька кліків ви можете пошерити техпаспорт у застосунку із близькою людиною, яка користується вашим авто. Так чином, вони матимуть право на користування вашим авто. Заява подається в пару кліків та обробляється до 10 хвилин.
  • Опитування. Важлива послуга для розвитку електронної демократії в країні. Вона дасть можливість для спілкування держави з українцями, а це у свою чергу принесе цінний зворотній зв’язок. Опитування серед користувачів Дії допоможуть органам влади дізнатися думку суспільства з того чи іншого приводу, а команді — у розробці нових послуг.
  • Автоматична реєстрація будівництва. Раніше його можна було отримати на порталі Дія, але чекати розгляду протягом 10 робочих днів. Відтепер послуга надається автоматично, а результат замовник отримує одразу.
  • Е-грошова допомога ВПО без зміни даних. Тепер замість того, щоб ходити до чиновників та приносити теку тих самих паперів — можна за пару хвилин отримати послугу на порталі Дія.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації

 

Триває запис на Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...