...
Реєструйся

Співпраця щодо розслідування справ зниклих безвісти: підписано Меморандум між Мін’юстом і МКЗБ


Міністр юстиції України Денис Малюська та його заступник Андрій Гайченко провели зустріч із Генеральною директоркою Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) Кетрін Бомбергер. В межах зустрічі підписали Меморандум про науково-технічну й дослідницьку співпрацю для посилення спільної діяльності у питаннях, пов’язаних із розслідуванням справ зниклих безвісти.

«Міністерство юстиції формує і реалізовує державну політику у сфері судової експертизи. І, власне, ДНК-експертиза, аналіз фото-, відеоматеріалів з тим, щоб ідентифікувати зниклих осіб, хто вони, чи вони перебувають на території рф — те, чим займаються наші інститути. І допомога у цьому, щоб налагодити роботу належним чином і об’єктивно, — є неабияк важливою», — зазначив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою: підстави та умови — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Меморандум передбачає розвиток співпраці в галузі судової генетики та судової експертизи, зміцнення потенціалу у проведенні ДНК-ідентифікації та використанні сучасних криміналістичних технологій, які використовуватимуться в Україні для ефективного здійснення розслідувань щодо пошуку зниклих безвісти.

Така співпраця сприятиме:

  • ефективності здійснення розслідувань щодо пошуку зниклих безвісти внаслідок злочинів проти людяності, передусім проти цивільного населення України;
  • швидкій та ефективній міжнародній співпраці в галузі судової експертизи як заходу для зміцнення захисту прав людини;
  • проведенню науково-технічної та дослідницької діяльності;
  • гармонізації та розвитку практики судово-генетичної експертизи як з позиції розгляду справ, так і з дослідницької точки зору.

Безвісно відсутній мобілізований працівник: як і коли звільнити — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

«Ми потребуємо підтримки з боку партнерів та залучення міжнародних експертів при дослідженні злочинів і здійсненні судової експертизи. Для нас є дуже цінним ваші досвід і допомога в галузі судової експертизи для захисту прав людини», — звернувся до партнерів заступник Міністра юстиції України Андрій Гайченко.

Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) Кетрін Бомбергер у свою чергу зазначила: «Вже є десятки тисяч зниклих безвісти під час війни, яка триває, і кількість зниклих безвісти продовжує зростати. Жодна країна, упродовж триваючої війни та покладаючись на власні зусилля, не спроможна знайти таку величезну кількість зниклих безвісти людей і розслідувати їх зникнення, щоб докази таких злочинів могли бути надані міжнародному трибуналу. Підтримка України з боку МКЗБ спрямована на те, щоб допомогти розширити наявні можливості для задоволення цих вимог».

Припинення трудового договору у зв’язку зі смертю: підстави, дата прийняття рішення, документальне оформлення — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Меттью Холлідей, програмний директор, (керівник програми МКЗБ в Україні) додав: «Підтримка МКЗБ сприятиме співпраці усіх зацікавлених сторін та інституцій щодо ситуації із зниклими безвісти в Україні. Ми прагнемо розширити технічні можливості України, щоб вона могла проводити розслідування десятків тисяч справ відповідно до принципів правової держави, використовуючи передові технології».

Довідково. МКЗБ – це міжурядова організація зі штаб-квартирою в Гаазі, повноваження якої полягають у забезпеченні співпраці урядів та інших зацікавлених сторін у пошуку осіб, зниклих безвісти внаслідок війни, порушень прав людини та за інших обставин. Вона підтримує зусилля, спрямовані на допомогу країнам в ідентифікації осіб на основі наукових даних, маючи в розпорядженні унікальну лабораторію. Фахівці організації вивчають зразки ДНК, вилучені, зокрема, з масових поховань. Також порівнюються ДНК-зразки живих родичів. Це важливо для сімей, яких розлучили, в тому числі внаслідок примусової депортації дітей.

Програма МКЗБ в Україні підтримується Урядом Канади, Європейською службою зовнішніх справ Європейського Союзу (FPI), Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Бюро з питань демократії, прав людини та праці (DRL) Державного департаменту США.

 

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: Урядовий портал

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


НАДС проводить презентацію посібника «Новації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 2 травня 2023 року: коментарі та порівняльний аналіз»
23 травня відбудеться презентація посібника «Новації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 2 травня 2023 року: коментарі ...
Перша психологічна допомогу на робочому місці: хто може надати?
Першу психологічну допомогу (ППД) можуть надавати навчені працівники або штатний психолог. Розмір підприємства, умови роботи, наявні ресурси підкажуть роботодавцю, скільки ...
МОЗ запустило електронну систему забезпечення безперервного професійного розвитку медпрацівників
Безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоровʼя є однією із передумов забезпечення якості та ефективності медичної допомоги. МОЗ України за ...