...
Реєструйся

Справедлива мобілізація громадян України: нові законопроєкти


У Верховній Раді України 24 серпня 2023 року був зареєстрований законопроєкт № 9649 про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації громадян України).

Законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон № 3543) щодо виключення з нього норми, якою передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

Також законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VII «Про державну службу» та інших законів щодо заборони військовозобов’язаним особам претендувати на зайняття посади та перебувати на державній службі, перебувати на посадах в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо така особа не перебувала на військовій службі під час мобілізації не менше шести місяців.

Ця заборона не поширюватиметься на військовозобов’язаних, яким згідно із Законом № 3543 надано відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

 

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Зазначені в законопроєкті особи зобов’язані протягом дев’яти місяців після набрання чинності цим Законом, підтвердити перебування на військовій службі під час мобілізації не менше шести місяців документами, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України.

У разі не підтвердження перебування на військовій службі під час мобілізації не менше шести місяців, особи, що перебувають на посадах в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, підлягають звільненню.

Водночас 24 серпня 2023 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт № 9647 про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації народних депутатів України), яким передбачається внесення змін до Закону № 3543 та Закону України від 17 листопада 1992 року № 2790-ХІІ «Про статус народного депутата» щодо виключення з них норм, якими передбачено, що народні депутати України не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Метою цих законопроєктів є створення умов для справедливої мобілізації під час воєнного стану. Зокрема, створення правових підстав для обов’язкового перебування військовозобов’язаних осіб на військовій службі під час мобілізації з числа державних службовців, посадовців органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, а також народних депутатів України на військовій службі під час мобілізації, задля захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

Загалом же ці законопроєкти спрямовані на законодавче забезпечення справедливої мобілізації в Україні під час воєнного стану.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»


Аудит з питань військового обліку

Комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам щодо порядку ведення військового обліку

Замовити

тел.: 0 (800) 219-977067-317-5886
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...