...
Реєструйся

Створення професійної, високооплачуваної державної служби є критично важливим, адже реформи в країні безпосередньо залежать від людей, які їх впроваджують – представники «Професійного уряду»


Київ, 3 вересня 2015 року – На сьогоднішній день, 50 представників ініціативи «Професійний уряд» працюють у державних органах на керівних посадах. Критично важливим кроком підвищення якості державної служби в Україні є схвалення відповідного закону. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповів Василь Мирошниченко, голова асоціації випускників Лондонської школи економіки, член правління ініціативи випускників західних університетів «Професійний Уряд»

Ініціатива «Професійний уряд» об’єднує близько 3000 випускників західних університетів, які здобули досвід не тільки під час навчання закордоном, але й працюючи в іноземних фірмах, науково-дослідницьких центрах та університетах. З минулого року серед членів організації існує система пошуку та відбору кадрів для українського уряду.

На думку Аліни Свідерської, голови асоціації випускників Кембриджського університету, головними принципами проекту Закону України «Про державну службу» є принцип меритократії та принцип ринкової виплати заробітної платні держслужбовцям. Законопроект, зокрема, передбачає розмежування політичних та адміністративних посад. На думку експертів, помічники та радники міністрів не мають бути державними службовцями, це має бути дорадчий орган. При міністерствах буде запроваджено інститут державних секретарів, що має забезпечити сталий розвиток: політики можуть змінювати один одного, а команда, яка постійно працює над виробленням контенту не буде від цього залежати. Крім того для забезпечення прозорості та неупередженості у процесі формування держслужби, має бути запроваджено конкурсний відбір.

Законопроект також передбачає створення нової системи оплати праці. «Ми хотіли б відійти від концепції, коли фонд оплати праці становить 30%, а 70% – це премії і доплати, що створює поле для маніпуляцій» – наголосив Дмитро Наталуха, координатор ініціативи “Професійний Уряд”. Пані Свідерська додала, що має бути створено сталий фонд оплати праці. Це допоможе підвищити заробітну плату держслужбовцям завдяки скороченню їхньої кількості, адже на сьогоднішній день, сума грошей, що вивільнюється у разі таких скорочень, автоматично повертається до держави, а не розподіляється серед працівників установи. Окрім такого механізму підвищення оплати праці, проект закону пропонує можливість залучення міжнародних донорів та створення додаткових фондів фінансування за рахунок ЄС та інших міжнародних установ.

Пан Мирошниченко підкреслив, що впровадження реформи державної влади є критично важливим для запуску всіх інших реформ у державі, адже «в кінці кінців все зводиться до людських ресурсів, до людей які здійснюють ці реформи». Він наголосив, що люди, які прийшли сьогодні з бізнесу на державні посади, мають досвід та розуміння як досягти змін на краще та привели із собою команду професіоналів, не можуть працювати лише на одному патріотизмі за мізерну платню, бо також мають утримувати свої сім’ї.

Експерти стверджують, що, незважаючи на те, що таке оновлення законодавства у сфері державної служби і передбачено Коаліційною угодою, прийняття законопроекту наразі гальмується, тому представники «Професійного уряду» направили відкритий лист до народних депутатів та Прем’єр-міністра України. У ньому вони закликають розглянути законопроект про державну службу у другому читанні та прийняти його якнайшвидше. «Ми виступаємо за те, щоб була меритократія в органах державної влади, щоб людина, яка прийшла туди на роботу розуміла, що вона зможе піднятися кар’єрними сходинками завдяки своїм зусиллям, своїм знанням, своєму досвіду, а не тому, що у неї є якість зв’язки», – додав Дмитро Власов, президент українського клубу випускників Лондонської бізнес школи.

Ukraine crisis