...
Реєструйся

Стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку: судова практика


Рішення Зарічного райсуду м. Суми від 08 березня 2023 року у справі № 591/114/23 (провадження № 2/591/23/23)

Обставини справи. 05 березня 2022 року по орендованим виробничим приміщенням роботодавця нанесено авіаудар, внаслідок чого зруйновані виробничі приміщення, засоби виробництва та виготовлена продукція, а товариство визнане потерпілим у кримінальному провадженні № 42022202510000032 за частиною 1 статті 438 КК України.

Позивач 05 квітня 2022 року звільнений з роботи на підставі статті 38 КЗпП за власним бажанням. Однак Відповідачем ні в день звільнення, ні в подальшому не проведено остаточний розрахунок та не виплачено Позивачу заборгованість по заробітній платі.

Позиція Суду. Наразі правовий режим воєнного стану в Україні триває. Листом від 28 лютого 2022 року № 2021/02.0-7.1 Торгово-промислова палата України засвідчила військову агресію Російської Федерації проти України як форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Надані Відповідачем докази доводять, що у період за який позивач просить стягнути середній заробіток (квітня ) порушення зобов’язання щодо розрахунку при звільненні сталося внаслідок ведення бойових дій та дії обставин непереборної сили, що є підставою для звільнення роботодавця від відповідальності за цим зобов’язанням.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Позов задовольнити частково. Стягнути з акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання Інжиніринг» _1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 9717 грн 33 коп. В іншій частині вимог (стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку) відмовити у зв’язку з необґрунтованістю.

Ознайомитися зі справою

Джерело: Вікторія Поліщук

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...