...
Реєструйся

Суд не прийме скаргу, написану російською мовою


Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Ступак О. В. залишив без розгляду касаційну скаргу через те, що вона викладена недержавною (російською) мовою. Відповідна ухвала у справі № 761/42431/17 була винесена 21 січня 2019 року. Заявник виклав касаційну скаргу російською мовою всупереч вимогам законодавства про державну мову.

Суд роз’яснив, що заявник не позбавлений права звернутися до перекладача з метою приведення касаційної скарги у відповідність до вимог закону і надав час для усунення недоліків, зазначивши наступне.

Відповідно до частини першої статті 9 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПКУ) цивільне судочинство в судах провадиться державною (тобто українською) мовою.

У рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року (справа № 10-рп/99) зазначено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п’ята статті 10 Конституції України).

Відповідно до частини четвертої статті 9 ЦПКУ учасники судового процесу, які не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право робити заяви, надавати пояснення, виступати в суді і заявляти клопотання рідною мовою або мовою, якою вони володіють, користуючись при цьому послугами перекладача, в порядку, встановленому цим Кодексом.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...