...
Реєструйся

Суд визнав трудові відносини, що виникли на підставі контракту, припиненими


Касаційний цивільний суд, скасовуючи попередні рішення у справі № 377/169/20 дійшов висновку, що ефективним способом захисту прав працівника, строк дії контракту з яким закінчився, але наказ про звільнення не виданий, є визнання трудових відносин між сторонами припиненими.

Позивач працював на посаді керівника державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 5 Міністерства охорони здоров’я України» згідно з контрактом. До його закінчення заклад реорганізували шляхом приєднання до іншого. Позивачу запропонували нижчу посаду, від якої він відмовився. Однак наказ про звільнення з роботи не видали, питання щодо дострокового розірвання контракту роботодавець не ставив.

Позивач просив суд, зокрема, зобов’язати роботодавця звільнити його з посади у зв’язку із закінченням строку дії контракту, провести розрахунок при звільненні та стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, оскільки дія контракту продовжилася, працівника не звільнено, тож немає порушеного права, яке б підлягало судовому захисту.

Апеляційний суд відмовив у задоволенні позову з інших підстав, зазначивши, що позивач не ставив вимогу про припинення трудового договору.

Своєю чергою, КЦС зауважив: якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права особи, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (частини 1 та 2 ст. 5 ЦПК).

ЗАПИС вебінару «СПРОЩЕНИЙ РЕЖИМ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ»
Усі вебінариІндивідуальні кадрові консультації • podpiska@mediapro.com.ua

У частинах 3 та 4 статті 36 КЗпП визначено, що зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору. У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи

власника або уповноваженого ним органу можливе лише в разі скорочення чисельності або штату працівників (п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП).

Припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потребує заяви чи будь-якого волевиявлення працівника. Власник також не зобов’язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за пунктом 2 частини 1 статті 36 КЗпП. Тому контракт припиняється у зв’язку із закінченням строку його дії. Винятком із цього правила є фактичне продовження трудових відносини, коли жодна зі сторін за закінченням строку дії трудового договору не поставила вимогу про їх припинення.

У цій справі після закінчення строку дії контракту трудові відносини з позивачем фактично припинилися, проте рішення про таке припинення відповідач не ухвалив, відповідно, наказ про звільнення у зв’язку із закінченням строку дії контракту не видавався.

ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ
Зразки документівЗамовити розроблення кадрових документів

Водночас, КЦС зауважив, що недосконалість національного законодавства та прогалини у правовому регулюванні певних правовідносин не можуть бути підставами позбавлення особи права на захист її порушених прав в обраний нею спосіб. Тому Суд ухвалив нове рішення, визнавши трудові відносини, що виникли на підставі контракту, припиненими.

Джерело: ЗіБ


ЮРИСТ З КАДРОВИХ ПИТАНЬ І ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА — ONLINE

Унікальна послуга на ринку України!
Докладніше

Забезпечте собі:
✔ максимально вивірені рішення щодо трудових відносин з колективом
✔ стійку правову позицію в спірних ситуаціях
✔ регульовані та зрозумілі процеси у «відносинах із державою»

0 (800) 219-977(067) 317-58-86(095) 245-17-55

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...