...
Реєструйся

Систематичне «поповнення рахунку» працівникові може бути розцінено як виплата заробітної плати


Ні для кого не секрет, що на сьогодні поширена практика, коли роботодавці виплачують частину заробітної плати офіційно, утримуючи з неї ЄСВ, ПДФО та ВЗ. З іншої частини («неофіційної») відповідні утримання не проводяться, тим самим працівник позбавляється можливості на отримання більшої за мінімальний розмір пенсії та інших соціальних виплат. Саме ця частина і виплачується «у конверті» — як готівкою, так і у безготівковій формі із застосуванням банківських карток. У такому випадку роботодавці в призначенні платежу не вказують, що це заробітна плата, натомість зазначають — «поповнення рахунка», «переказ рахунка» тощо.

Систематичне (не менше 3 разів протягом календарного року) перерахування податковим агентом (роботодавцем) грошових коштів працівникам із формулюванням призначення переказу «поповнення рахунку», «переказ рахунку» тощо може бути розцінено органами досудового слідства як виплата заробітної плати.

 

Раніше ми вже писали: Працівник задекларував «сіру» зарплату: чи загрожує перевірка роботодавцеві?

 

Яку відповідальність несуть юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, за порушення правил нарахування, утримання та сплати податків під час виплати заробітної плати?

Яка компенсація має бути виплачена працівникові у разі порушення строків виплати заробітної плати?

Читати статтю повністю: “Порушення умов оплати праці роботодавцем: компенсація та відповідальність”

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...