...
Реєструйся

Травень: початок «гарячого» кадрового сезону


Пропонуємо чотири статті з минулих випусків журналу «Довідник кадровика. Кадровик.UA», які можуть стати у пригоді кадровикові у травні.

1. Сезонні і тимчасові працівники: особливості трудових відносин
Перелік сезонних робіт чітко визначений законодавством, традиційно більшість з них — це роботи, які проводяться влітку. Тож на початку «гарячого кадрового» сезону згадаємо, як правильно оформити сезонних працівників і чим вони відрізняються від тимчасових (№ 10’2017, с. 30).

2. Щодо чинності нормативно-правових актів, які регулюють порядок запровадження суміщення професій (посад)
У травні зазвичай розпочинається сезон відпусток. Це напружений період для працівників кадрових служб, оскільки потрібно не тільки правильно надати працівникові відпустку, а й замінити його на період відпочинку. Тут у нагоді може стати суміщення професій (посад). На жаль, Кодекс законів про працю про цей вид робіт говорить дуже мало, а для отримання інформації потрібно гортати старі нормативні акти. Як їх опанувати, читайте у статті (№ 11’2017, с. 49).

3. Забезпечуємо право працівників на відпочинок
Травень — місяць, у якому ми багато відпочиваємо у зв’язку зі святковими та неробочими днями. А як слід вчинити роботодавцю, якщо все ж таки потрібно, щоб працівники працювали. Детальніше про залучення до роботи у святкові та неробочі дні — у статті (№ 1’2018, с. 42).

4. Корисна чернетка обліку відпусток
Відпустки бувають різні — оплачувані та без збереження заробітної плати, ті, що можна ділити на частини, і ті, що не діляться. У будь-якому разі обов’язком роботодавця є облік відпусток працівника. Скористайтеся практичним напрацюванням автора журналу «Кадровик.UA» (№ 4’2018, с. 54).

Видання для кадровиків Журнали реєстрації