...
Реєструйся

Трудові й соціальні гарантії для вагітних і жінок, які мають дітей


На прохання вагітної або жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю чи доглядає за хворим членом сім’ї або особи, яка виховує малолітніх дітей без матері, роботодавець зобов’язаний перевести її на неповний робочий день/тиждень.

Матерям дітей до півтора року, крім загальної перерви для відпочинку й харчування, надаються додаткові перерви для годування дитини – по 30 хвилин (60 хвилин, якщо дітей двоє й більше) кожні три години.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Також у разі необхідності роботодавець повинен, у разі необхідності, надати вагітним жінкам і жінкам із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безплатно або на пільгових умовах, а також надати їм матеріальну допомогу.

Роботодавець не може з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів із дітьми віком до трьох років (до шести років – якщо жінка подовжила відпустку для догляду за дитиною), одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю. Навіть за повної ліквідації підприємства або закінчення строкового трудового договору роботодавець повинен працевлаштувати таких працівниць.

Реорганізація підприємства: дії кадровика
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» звертає увагу, що згадані вище гарантії визначені у статтях 56, 183, 184, 185 Кодексу законів про працю України.

 

Джерело: ДПС

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...