...
Реєструйся

Трудові книжки хочуть скасувати — тема обговорення


Міністр економічного розвитку і торгівлі підготував і направив на узгодження в інші держоргани пакет законів щодо скасування трудової книжки

Про це глава відомства повідомив в своєму Twitter’і. Крім того, Кабмін на сторінках цієї ж соцмережі вирішив поцікавитися у своїх передплатників, як вони ставляться до скасування трудових книжок.

Своєю думкою поділилася начальник відділу роботи з персоналом ТОВ «ІНТЕРФОМ» О. В. Стахів.

«Нещодавно міністр економічного розвитку та торгівлі  України Айварас Абромавічус анонсував відміну трудових книжок. Аргументи наступні:

— трудова книжка – це пережиток минулого (спадок СРСР);

— ведення трудових книжок забирає багато робочого часу працівників кадрових служб;

— трудова книжка дублює свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Шановні колеги, особисто в мене створюється враження, що станеться «як завжди» — одне відмінять, а на те місце нічого не запропонують.  Наразі нам необхідно долучитися до дискусії, інакше, в черговий раз, опинимося сам-на-сам з масою проблем.

Для початку зруйную міф. В засобах масової інформації вже назвали Радянський Союз автором трудової книжки.  Насправді, цей документ було запроваджено у Франції наприкінці 18 ст. Більше того, в багатьох європейських країнах трудові книжки існували доволі тривалий час. Так, Італія відмінила їх лише у 1997 році.

Далі. Чому «не кадровики» визначають,  що саме забирає багато робочого часу HR-ів? Колеги, ведення трудових книжок для вас велике навантаження? Для мене – ні. А спробуємо уявити, скільки часу буде витрачено на видачу довідок з місця роботи, характеристик та рекомендаційних листів. Уявили? 

А тепер про головне.

По-перше. Трудова книжка і свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування – це два різні документи. Дійсно, з 2000 року в Україні в повному об’ємі запроваджено персоніфікований облік відомостей про застрахованих осіб.  В свідоцтвах про загальнообов’язкове державне соціальне страхування міститься лише інформація про сплачені внески. Доступ до цієї інформації має виключно пенсійний фонд, який використовує її для нарахування пенсій. Своєю чергою, трудова книжка основний документ, що підтверджує трудову діяльність громадян, і доступ до цієї інформації має кадровик.

Також не слід забувати, що на підприємствах України певна частина співробітників працює в шкідливих умовах. Багато з них мають право на пільгову пенсію за списками № 1 та № 2. На сьогоднішній день першочерговим документом для підтвердження пільгового стажу є трудова книжка працівника, в яку, згідно інструкції, кадрові служби вносять відповідні записи.

По-друге. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників ніхто не відміняв.  На його підставі формуються посадові інструкції, в яких розділ «Кваліфікаційні вимоги» повинен містити норми, що стосуються освіти, освітньо-кваліфікаційних рівнів та досвіду, достатніх для повного і якісного виконання робіт за посадою. На сьогодні наявність необхідного досвіду підтверджує трудова книжка.

По-третє. Трудові книжки містять важливу інформацію про працівника. А саме, за якими статтями КЗпП України відбувалися звільнення з попередніх місць роботи, чи існує заборона рішенням суду певний період обіймати ту чи іншу посаду. Можна говорити про те, що людину необхідно приймати на роботу виключно за професійними критеріями, але коли роботодавець укладає з працівником трудовий договір, він сподівається на якісну і тривалу співпрацю. Наразі саме трудова книжка працівника – один з основних документів, який може переконати роботодавця надати перевагу при прийомі на роботу тій чи іншій особі.

Шановні колеги, я не противник відміни трудових книжок і, тим більше, не противник переходу на сучасні засоби ведення кадрового діловодства. Але я хочу звернути увагу законодавців, що будь-які нововведення повинні відбуватися поступового з послідовним внесенням змінам до нормативних документів.  Якщо відміна однієї  трудової книжки призведе до появи стосу довідок, листів, завірених копій і т.п., то це ніяким чином не вивільнить робочий час HR-ів і не «полегше життя» особам, які влаштовуються на роботу».

Залишити коментарій або висловити свою думку щодо відміни трудових книжок ви можете на форумі Всеукраїнської асоціації кадровиків.