...
Реєструйся

Тривалість робочого часу на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці визначають в колективному договорі


ЗАПИТАННЯ

Чи правомірним є установити 12-годинний графік для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці?

 

ВІДПОВІДЬ

На підприємствах, в організаціях, установах незалежно від форм власності та господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхнє потомство як тепер, так і в майбутньому, проводиться атестація робочих місць за умовами праці.

Вебінар «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом»
0 (800) 219-977 •
podpiska@mediapro.com.ua

Згідно зі статтею 7 Закону України від 01 липня 1993 року № 3356 “Про колективні договори і угоди”, в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.

Підприємства можуть керуватися Методрекомендаціями щодо застосування сумованого обліку робочого часу, затвердженими наказом Мінпраці від 19 квітня 2006 року № 138.

Виходячи з виробничих потреб, за погодженням з профспілкою або в колдоговорі встановлювати тривалість роботи протягом дня згідно з підсумковим обліком робочого часу до 12 годин за зміну.

Однак не рекомендується продовжена тривалість робочого дня на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці.

За повідомленням фахівців Інституту медицини праці, робота у шкідливих і важких умовах праці призводить до значного напруження організму і, як наслідок, – до швидкого розвитку втоми, що може погіршувати працездатність і негативно впливати на стан здоров’я працівників.

«Строкові трудові договори. Спецвипуск № 4′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Отже, установлення 12-годинного графіка для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, є винятковою мірою і запроваджується на підприємствах, якщо виробничі й технологічні умови не дають змоги встановлювати робочий день нормальної тривалості.

При обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховують дні, коли працівник зайнятий в умовах, передбачених Списками № 1 та № 2 проваджень, робіт, професій, посад та показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, не менше 80 % робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, робіт, професій та посад.

Тобто чинні нормативні акти не заперечують 12-годинного графіка роботи працівників у шкідливих умовах праці.

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області


Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»:

  • робочий час і час відпочинку: запровадження та оплата роботи працівників;
  • щорічні відпустки в період дії воєнного стану;
  • відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану;
  • призупинення дії трудового договору: умови й оформлення;
  • звільнення працівників: зміни законодавства;
  • зміни в гарантіях мобілізованих працівників тощо.

0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...