...
Реєструйся

У лікарняному можна від руки дописати текст про страховий стаж до 3-х років


Фахівці Фонду соцстрахування відповіли на низку запитань, які найбільш часто задаються страховиками.

Зокрема, на питання про те, як заповнювати лікарняний лист, якщо в ньому не передбачена графа щодо страхового стажу до 3 років, відповіли наступне.

Законом № 77 визначено, що до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.
Отже, на думку фахівців соцстраху, при заповненні лікарняного листа уповноважена особа може самостійно дописати текст щодо страхового стажу до 3 років.

Чи застосовується обмеження згідно ч. 4 ст. 19 Закону № 1105, коли застрахована особа частину дванадцятимісячного періоду, що передує страховому випадку, перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3-х або до 6-ти років?

Фахівці соцстраху нагадали, що зазначена норма застосовується у вигляді обмеження суми допомоги в розрахунку на місяць, якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа не отримала сумарно в дванадцятимісячного періоду, що передує страховому випадку, шестимісячний стаж.
До страхового стажу включається тільки період відпустки по догляду за дитиною до 3-х років і в такому разі обмеження не застосовуються.
Період відпустки по догляду за дитиною до 6-ти років не включається до страхового стажу, оскільки в цей період не сплачуються страхові внески і тоді необхідно застосовувати обмеження.

За матеріалами Бухгалтер.ua