...
Реєструйся

Українці отримають електронні військові квитки: що потрібно знати


Електронні військові квитки почнуть вводити в тестовому режимі вже в березні.

Українські військові отримають електронний військовий квиток замість звичайного — у вигляді паперової книжечки. Нововведення почнуть запроваджувати вже з березня. Як розповів міністр оборони Андрій Загороднюк, ЕВК виглядатиме як картка зі штрих-кодом.

Так, у військовий Е-квиток — пластикову картку розміром з банківську — буде встановлений чіп з електронним підписом, що підтверджує особу.

За словами глави МОУ, такий електронний військовий квиток може бути у вас і на телефоні, і як пластикова картка. У тестовому режимі вони будуть запроваджені у березні.

Загороднюк впевнений, що ЕВ набагато краще, ніж нинішній варіант військового квитка, причому в будь-яких польових умовах.

У прес-службі також зазначили, що військовий Е-квиток дозволить замінити паперові особисті документи (військовий квиток, посвідчення прапорщика, посвідчення офіцера, посвідчення генерала, військовий квиток офіцера запасу), а також виконувати роль пропуску в системах контролю і управління доступом на територію режимних об’єктів.

Крім того, ЕВК дозволить реалізовувати функцію токена (ключа доступу до інформаційно-аналітичних систем і автоматизованих систем) та бути захищеним носієм особистого ключа, який містить електронний підпис.

Додамо, що військовослужбовці у відпустці або відрядженні зможуть проставляти відмітки про перебування шляхом внесення відповідних електронних печаток в електронний військовий квиток

Як запевнили в Міноборони, переклад квитка на електронний вигляд суттєво полегшить життя військовим через проблеми з бюрократією і тяганиною з документами.

«Сором, що цього досі не зробили», — заявив заступник Міністра оборони Олексій Марценюк.

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...