...
Реєструйся

Уряд прийняв рішення про фінансову підтримку підприємств-виробників, що оголосили простій виробництва


15 липня на засіданні Уряду прийнято рішення про фінансову підтримку підприємств-виробників, що оголосили простій виробництва, а також роботодавців, які вимушено відправили працівників у відпустки без збереження заробітної плати через скорочення обсягів виробництва, робіт, послуг.

Зазначена постанова була розроблена на звернення ФРУ від 15 червня до Міністра економіки Ігоря Петрашка.

У своєму зверненні ФРУ зазначала, що такі роботодавці зберігають робочі місця, не звільняючи працівників, при цьому розраховуючи на фінансову допомогу з боку держави у цей складний період.

За даними опитування підприємств, що входять до Федерації, 2 000 респондентів з числа підприємств великого та середнього бізнесу повідомили, що кількість працівників, що перебували (перебувають) у відпустках без збереження заробітної плати під час карантину, пов’язаного з пандемією COVID-19 становить:

— від 1–5% штатної чисельності — 58,8 %;
— від 11–20% штатної чисельності — 13 %;
— від 21–30% штатної чисельності — 14 %;
— від 21–40% штатної чисельності — 14,2%.

Підприємства-виробники, що оголосили частковий простій окремих дільниць, цехів, становлять 12 % від опитаних.

Читайте також: Як оформити простій?

Раніше за активної позиції Федерації у період пандемії COVID-19 була реанімована програма допомоги по частковому безробіттю, на сьогодні поки єдиного діючого механізму стримування масового виходу з ринку праці та збереження робочих місць. Відповідно до цієї програми право на згадану допомогу набували роботодавці для виплати її працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції або внаслідок вимушеного зупинення (скорочення) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

При цьому, з цієї програми виключались підприємства, що оголосили простій виробництва, також ця програма не поширювалась на підтримку працівників, які вимушено опинились у відпустках без збереження заробітної плати.

Станом на 14 липня за програмою часткового безробіття профінансовано близько 1 млрд. 155 млн грн із 4,72 млрд грн, виділених на зазначені цілі. Отже, ФРУ звертала увагу на те, що наявний значний фінансовий резерв для можливості поширення цієї програми на підтримку роботодавців, які оголосили простій виробництва (повний або частковий) та на підтримку працівників, які вимушено опинились у відпустках без збереження заробітної плати через скорочення обсягу реалізації продукції, робіт, послуг під час карантину.

Розрахунково планується направити додатково на підтримку роботодавців за цією програмою коштів у розмірі від 94,4 млн грн. до 283,3 млн грн.

Матеріали до теми


Фахівці сфери соціального захисту населення зможуть долучитися до кадрового резерву для роботи на ДОТ
Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України». ...