...
Реєструйся

В Мінекономіки підготували зміни до Класифікатора професій


В Україні найближчим часом буде затверджена чергова зміна до Класифікатора професій. Буде внесено 84 нових та оновлених назв посад. Відповідь на запит було надано журналісту УНН у Міністерстві економіки України.

«Впродовж 2021 року напрацьовано проєкт Зміни № 10 до Класифікатора професій, що найближчим часом буде затверджено в установленому порядку», — йдеться у відповіді на запит.

У Міністерстві економіки України повідомляють, що проєктом змін передбачено зміну 24 назв класифікаційних (професійних) угруповань та 61 назву професії. Приклад змін:

  • професійне угруповання «Провізори» (код 2224.2) буде змінено на «Фармацевти»;
  • професійне угруповання «Фармацевти» (код 3228) на «Фармацевтичні асистенти» і як наслідок назви посад провізорів буде змінено на фармацевтів («Фармацевт клінічний», «Фармацевт-аналітик» тощо), а назву посади «Фармацевт» на «Асистент фармацевта».

Зауважується, що Міністерство освіти і науки України продовжує приведення педагогічних назв посад у відповідність до законодавства. Таким чином змінено 21 назву професійного угруповання та 29 назв педагогічних посад, наприклад:

  • назву «Вчитель з корекційної освіти» змінено на «Вчитель спеціальної освіти»;
  •  назву «Консультант психолого-медико-педагогічної консультації» змінено на «Фахівець інклюзивно-ресурсного центру».

За пропозицією Адміністрації державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України до Класифікатора професій буде внесено 17 назв професій сфери кібербезпеки та захисту інформації, зокрема, «Аналітик загроз безпеки», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з криптографічного захисту інформації» тощо», — зазначається у відповіді на запит.

Мінекономіки інформує, що за пропозицією МОЗ до Класифікатора професій внесено нові назви лікарських посад, зокрема, «Лікар-гематолог-онколог», «Лікар-хірургдерматолог», «Лікар-хірург щелепно-лицевий», а також назву  «Терапевт мови і мовлення».

Також вказано, що Державною службою України з надзвичайних ситуацій запропоновано 2 назви професії «Рятувальник-хімік» та «Майстер з обслуговування засобів індивідуального захисту органів дихання та компресорного обладнання». Міністерством соціальної політики України — назву посади «Посередник громади», Міністерством молоді та спорту України — «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)», Національною поліцією — «Поліцейський офіцер громади».

До Класифікатора професій буде внесено дві інтегровані назви професій: «Майстер з пошиття одягу», «Майстер з експлуатації, ремонту та обслуговування сільськогосподарської техніки», що сприятиме працевлаштуванню випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти та забезпечить потребу малих та середніх підприємств легкої промисловості та сільського господарства кваліфікованими кадрами.

«Загалом до Класифікатора професій буде внесено 84 нових та оновлених назв професій (посад)», — зазначається у відповіді на запит.

Мінекономіки повідомляє, що передбачено скасування 40 позицій професійних назв робіт, зокрема, 24 застарілих:

  • «Інспектор вищих навчальних закладів»;
  • «Інспектор шкіл»;
  • «Вожатий»;
  • «Провідник спецвагона установ Нацбанку»;
  • «Кочегар паровозів у депо»;
  • «Промивальник котлів паровозів»;
  • «Дільничний інспектор міліції»;

У зв’язку з введенням сімейних лікарів скасовані назви «Лікар-педіатр дільничний», «Лікар-терапевт дільничний», «Лікар-терапевт-підлітковий» тощо) і 16 таких, що потребували зміни назви і коду («Начальник дирекції залізничних перевезень», «Асистент вчителя-дефектолога», «Викладач-стажист»)  тощо», — йдеться у відповіді на запит.

До Класифікатора професій у 2020 році було внесли 27 нових назв професій. Також повідомлялось, що у медичних професій з’являться «чоловічі» назви, що реалізували в новій Зміні до Класифікатора професій.

Джерело: за матеріалами УНН

Матеріали до теми


ТЦК почали виклик громадян, які досягли 25-річного віку, для уточнення даних
Президентом України підписано Закон України від 30 травня 2023 року № 3127-IX «Про внесення змін до Закону України «Про військовий ...
Що чекає на військових та військовозобов’язаних, які мають статус обмежено придатних
Підписаний Президентом Закон України № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «обмежено придатний», був опублікований 4 квітня, а набуває чинності ...
Підписано закон про цифровізацію військового обліку і Електронний кабінет військовозобов’язаного
Реалізація нового закону дає змогу запровадити електронний військовий квиток, зібрати персональні дані військовозобов’язаних в систематизовані досьє і виявити громадян, які ...
Президент підписав закон про зниження призовного віку до 25 років
Президент Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 ...