...
Реєструйся

В Україні збільшується кількість фізичних осіб — підприємців


Українська економіка відновлюється, а кількість фізичних осіб — підприємців в Україні перевищила довоєнні показники. Про це розповіла заступник Міністра економіки України Надія Бігун під час прямого ефіру Національного телемарафону.

«Маємо позитивні новини — український бізнес відновлюється, і кількість зареєстрованих підприємців росте. Станом на середину літа було зафіксовано приблизно 2 мільйони фізичних осіб — підприємців. І це навіть більший показник, ніж був у нас до повномасштабного вторгнення. Зараз маємо майже на 36 тисяч фізичних осіб — підприємців більше, ніж було до війни, в січні 2022 року», — пояснила Надія Бігун.

Онлайн-семінар «Трудові відносини у роботодавця – ФОП»
Дата проведення: 5 жовтня 2023 року (ZOOM)

За її словами, Україна пережила вкрай важкий минулий рік, коли почалась війна, через ворожі обстріли були блекаути, сталось падіння ВВП. Але зараз економіка почала відновлюватись і вже спостерігається зростання ВВП майже на 2,2 %.

«Зростання економіки для нас дуже важливе, адже саме за рахунок податкових надходжень від бізнесу ми фінансуємо наші збройні сили. І я хочу подякувати підприємцям, які сумлінно працюють і платять податки. За перше півріччя до загального фонду державного бюджету надійшли доходи в обсязі 1,1 трлн гривень, з яких приблизно 787 мільярдів – це саме податки від бізнесу. Якщо порівнювати цей рік і минулий, то доходи загального фонду державного бюджету зросли приблизно на 20 %. Це дуже гарний сигнал, що і надалі буде продовжуватися відновлення економіки, а його темп буде збільшуватись», — продовжила Надія Бігун.

Раніше писали: Сума витрат на оплату праці найманих працівників, яка включається до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування

За її словами, відновитись бізнесу допомагають урядові грантові програми єРобота, які було запущено минулого року. Уряд пропонує бізнесу декілька варіантів підтримки — мікрогранти для малого бізнесу, гранти для ветеранів і для їх сімей, а також гранти на переробку на суму до 8 мільйонів гривень.

«Від старту реалізації грантових програм пройшло трохи більше року, і за цей час було видано понад 7 тисяч грантів, за рахунок яких було створено майже 20 тисяч робочих місць. І вже зараз це приносить відчутні доходи до бюджету. Підприємці, які скористались грантовими програмами, вже сплатили майже 750 млн грн податків. Загалом всі ці програми насправді не стільки грантові, а скоріше інвестиційні. Вкладені державою гроші повернуться у вигляді податків протягом трьох років», — підсумувала Надія Бігун.

Читайте також: ФОП купує комп’ютер для роботи: чи вважається це витратами, пов’язаними із провадженням господарської діяльності

Джерело: Урядовий портал


Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»:

  • робочий час і час відпочинку: запровадження та оплата роботи працівників;
  • щорічні відпустки в період дії воєнного стану;
  • відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану;
  • призупинення дії трудового договору: умови й оформлення;
  • звільнення працівників: зміни законодавства;
  • зміни в гарантіях мобілізованих працівників тощо.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» — ще одна нова професія В Україні
Відомості щодо професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесено до Реєстру кваліфікацій. Про це повідомив заступник ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...