...
Реєструйся

Відновлення Переліку робіт, які не є сумісництвом: ЦК Профспілки висловив свою позицію


ЦК Профспілки звернувся до Міністерства освіти і науки України, Уряду й профільного Комітету Верховної Ради України щодо необхідності відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом, у зв’язку зі скасуванням постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» постанови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1047-р скасовано також наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43, яким окрім умов роботи за сумісництвом, було врегульовано питання щодо Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом, основними з яких є педагогічна робота з погодинною оплатою в обсязі не більше ніж 240 годин на рік, керівництво аспірантами, завідування кафедрою тощо.

Скасування цього Переліку позбавляє можливості багатьох висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів й управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, виконувати зазначені види робіт упродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес. Адже виконання такої педагогічної роботи на умовах сумісництва поза основною роботою зачасту не є можливим через збіг часу за основною роботою з розкладом занять, уроків, керівництвом аспірантами, кафедрами тощо. Але потреба, особливо під час 2022/2023 навчального року, коли всі навчальні предмети, курси, заняття, аспіранти вже розподілені й закріплені за відповідними фахівцями, величезна.

Тому, підтримуючи норми законодавства, закріплені в статті 102-1 Кодексу законів про працю України, щодо зняття обмежень на роботу за сумісництвом, ЦК Профспілки вважає, що конче необхідно відновити Перелік робіт, які не є сумісництвом, удосконаливши його відповідно до вимог сучасного моменту.


ОКРЕМА ДУМКА ШЕФ-РЕДАКТОРА

Скасування обмежень і заборони працювати за сумісництвом для працівників держаних підприємств, установ, організацій є в цілому позитивним моментом. Проте, на жаль, багато працівників і роботодавців не змогли зорієнтуватися, як працювати після такого скасування обмежень. Відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом, призведе до того, що така робота стане фактично роботою з незрозумілим «статусом», оскільки вона не буде основним місцем роботи й не буде роботою за сумісництвом. На сьогодні скасування такого переліку дає можливість працівнику реалізувати свої можливості шляхом укладання трудових договорів за сумісництвом і виконувати роботу у вільний від основної роботи час. А за необхідності виконання додаткової роботи поруч з основною роботою, оформити таку додаткову роботу шляхом запровадження роботи за суміщенням.

Тож треба не повертатися до застарілих норм скасованого законодавства, а вдосконалювати норми, які стосуються оплати праці, зокрема педагогічних працівників, щодо роботи за суміщенням, уносити зміни до нормативно-правових актів, таких як:

Отримайте доступ до вебінару «Сучасне сумісництво».

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...