...
Реєструйся

Нова процедура бронювання має запрацювати якнайшвидше: бізнес звернувся до Уряду


Бронювання від мобілізації — важливий аспект, який допомагає бізнесу продовжувати працювати, підтримувати економіку й гарантувати продовольчу та фінансову безпеку держави.

У грудні цього року набрали чинності зміни до Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації.

Водночас задля того, щоб нова процедура бронювання нарешті запрацювала, Уряду необхідно фіналізувати проєкт нового порядку бронювання та схвалити його окремою постановою. Відповідно Європейська Бізнес Асоціація звертається до Уряду з проханням це зробити все ж цього року, щоб не затягувати процедуру. Оскільки ситуація, особливо в деяких індустріях, є вкрай критичною, як, зокрема, в енергетиці, де співробітники вже який місяць працюють 24/7, щоб відновлювати й налаштовувати пошкоджену інфраструктуру. Тож наявність більшої частини персоналу на підприємстві й надалі є критичною, щоб процес відновлення був більш швидким та ефективно продовжувався. Окрім того, у таких критично важливих індустріях відсоток можливих бронювань варто передбачити більше ніж 40 %, щоб країна могла тримати енергетичний фронт, адже більша частина працівників індустрії — чоловіки.

Станом на останню третину грудня, незважаючи на прийняття та набрання чинності Закону все ж необхідні для запуску нової системи бронювання підзаконні акти не прийняті. При цьому для приведення Кабінетом Міністрів України своїх нормативно-правових актів у відповідність із Законом України від 4 листопада 2022 року № 2732-IX «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» строк визначеного у 2 місяці.

Зрозуміло, що такий стан справ викликає надзвичайне занепокоєння в бізнесу, оскільки чинні бронювання будуть завершені вже через декілька тижнів.

Тому бізнес звертається з проханням до Уряду — продовжити чинні бронювання ще на 2 місяці. Експерти Асоціації переконані, що протягом цього часу в бізнесу буде достатньо часу для того, щоб у плановому порядку підготувати необхідні заявки й документи, а у представників органів державної влади — для їхнього опрацювання та підготовки відповідних наказів про бронювання.

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...