...
Реєструйся

Відповідь Держпраці на запитання щодо компенсації за невикористані дні щорічної відпустки


Запитання

Як виплатити працівнику, який звільняється, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки в частині нарахування сум і визначення кількості днів, якщо йому було оголошено простій із 1 березня 2022 року?

Відповідь

Статтею 83 Кодексу законів про працю України визначено, що в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки. При цьому до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються: зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) й заробітна плата повністю або частково.

Отже, час перебування в простої входить до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Абзацом 6 пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою від 8 лютого 1995 року № 100, визначено, що при обчисленні середньої зарплати з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівники згідно із чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали й за ними не зберігався заробіток або зберігався частково.

До цього періоду належить час простою не з вини працівника, який оплачувався в розмірі не нижче від 2/3 установленої працівникові тарифної ставки (окладу).

Отже, якщо під час розрахунку середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки до розрахункового періоду потрапляє час простою, він виключається з розрахункового періоду.

Замовляйте ексклюзивну добірку «Простій у воєнний час: оформлення й оплата» від редакції журналу «КАДРОВИК.UA».

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області

Матеріали до теми


Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Коли і як жінка може працювати під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся роботодавець з таким питанням: працівниця підприємства пані Олена ...