...
Реєструйся

Відпустка без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця


Чи може керівник відправляти працівників за свій рахунок до закінчення воєнного стану?

Позиція НАДС в такій ситуації є однозначною, державний службовець не може бути відправлений у відпустку, зокрема у відпустку без збереження заробітної плати, примусово, тобто без його власного бажання. Для будь-якої відпустки державний службовець має написати заяву і попросити про надання відповідного виду відпустки із зазначенням строку її тривалості.

У разі неможливості виконання органом, його структурним підрозділом або державним службовців своїх завдань і функцій через відсутність організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, для відповідних державних службовців (структурного підрозділу або органу в цілому) варто оголошувати простій.

Зважайте на те, що простій варто оголошувати у разі неможливості виконання державними службовцями завдань за посадами дистанційно.

Звертаємо увагу, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07 березня 2022 року № 221 керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Така позиція НАДС детальніше розкрита у роз’ясненні від 04 березня 2022 року № 149 щодо нез’явлення державних службовців на роботу та надання їм відпусток під час воєнного стану, а також оформлення відносин із державними службовцями, яких зараховано до територіальної оборони.

Джерело: Національного агентства України з питань державної служби

ТОП-50 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...