...
Реєструйся

Відпустка у зв’язку з усиновленням дитини: надаємо по-новому


З метою приведення Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у відповідність до вимог Сімейного кодексу України (далі — СКУ) щодо усиновлення дітей віком від 2 місяців та забезпечення рівних прав усіх усиновлювачів на отримання одноразової оплачуваної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30 травня 2019 року № 2728-VIII (далі — Закон № 2728), який набув чинності 21 червня 2019 року.

Раніше у статті 182 КЗпП було закріплено право жінок на відпустку у зв’язку з усиновленням новонародженої дитини безпосередньо з пологового будинку. Водночас це суперечило вимогам частини 1 статті 209 СКУ та статті 28 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13 січня 2005 року № 2342-IV, якими передбачено, що дитина, яка покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

У журналі «КАДРОВИК.UA», № 8’2019 редакція детально розглянула такі питання:

•    Хто зараз має право на відпустку у зв’язку з усиновленням дитини?
•    За яких умов вона надається?
•    Яка тривалість такої відпустки?

Важливо! Згідно зі змінами, внесеними до статті 182 КЗпП, відпустка у зв’язку з усиновленням дитини надається за умови, що заява про її надання надійшла не пізніше 3 місяців із дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Також потрібно пам’ятати, що згідно з частиною першою статті 23 Закону № 504 витрати, пов’язані з оплатою відпусток у зв’язку з усиновленням дитини, здійснюються за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

Зразки оформлення заяви та наказу про надання відпустки у зв’язку з усиновленням:
•    заява;
•    наказ.