...
Реєструйся

Відпустки усиновлювачам: кроки до дієвої норми законодавства


19 лютого 2019 року в Комітеті Верховної ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання робочої групи з питань доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» (реєстраційний № 6350). Нагадаємо, нині є чинною норма статті 182 Кодексу законів про працю України, відповідно до якої жінкам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів —при усиновленні двох і більше дітей) з виплатою державної допомоги у встановленому порядку. Сьогодні застосувати на практиці цю норму неможливо, оскільки з пологового будинку новонароджену дитину юридично всиновити не можна.

Міністерство соціальної політики України пропонує виключити частину першу статті 182 КЗпП та викласти її в новій редакції: «Особам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.

Особам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), надається відпустки для догляду за дитиною (дітьми) на умовах і в порядку, встановлених статтями 179 і 181 цього Кодексу.

У разі усиновлення дитини (дітей) подружжя зазначені відпустки надаються одному з них на їх розсуд».

Видання для кадровиків Журнали реєстрації