...
Реєструйся

Військовослужбовцям планують спростити умови взяття короткої відпустки в період воєнного стану: новий законопроєкт


В особливий період під час воєнного стану військовослужбовцям можна надавати відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки й назад, але не більше ніж дві доби в один кінець. Норма закріплена в статті 101 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон № 2011).

Також визначені чотири випадки, у яких військовослужбовцю (у мирний час) надають відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення: укладення ним шлюбу, тяжкого стану здоров’я або смерті рідних по крові або по шлюбу, пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім’ю військовослужбовця або рідних по крові або по шлюбу, а також в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини. Залежно від обставин тривалість указаних відпусток може бути до 3, до 10 або до 15 календарних днів.

Однак можуть виникати й інші поважні причини, за яких присутність військовослужбовця в сім’ї є необхідною.

Тому народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт від 28 вересня 2022 року № 8081, за яким пропонують прибрати зі статті 101 Закону № 2011 згадку про «за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

Це дозволить скористатися без обґрунтування причини військовослужбовцями під час дії воєнного стану відпусткою зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки й назад, але не більше ніж дві доби в один кінець.

Замовляйте ексклюзивну добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика» від редакції журналу «КАДРОВИК.UA».

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...