...
Реєструйся

Військовозобов’язаних стане більше: кого можуть мобілізувати через зниження граничного віку


Ухвалений 30 травня 2023 року народними депутатами законопроєкт № 9281 зменшує граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Що це означає і як відобразиться на мобілізації?

 

Хто такі призовники і як вони “трансформуються” у військовозобов’язаних

Статус призовника отримують юнаки в рік досягнення 17-ліття. Відбувається це в ході процедури приписки до призовних дільниць в Територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки (військкоматах) та отримання відповідного посвідчення.

Надалі призовник підлягає призову на строкову військову службу. А після демобілізації зі строкової військової служби набуває статусу військовозобов’язаного. Так само статус військовозобов’язаного можна отримати після проходження навчання на військових кафедрах закладів вищої освіти.

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання»

Звісно, не всі призовники з об’єктивних причин проходять строкову військову службу або навчаються на військових кафедрах. Серед таких причин є і навчання в закладах освіти без військових кафедр, і стан здоров’я або навіть сімейні обставини, які дають право на відстрочку.

Якщо ж призовник не був призваний на строкову військову службу по досягнення граничного віку, визначеного законом (зараз 27 років), він теж набував статусу військовозобов’язаного. Для цього потрібно було з’явитися до Територіального центру комплектації та соціальної підтримки, пройти військову лікарську комісію та отримати новий військово-обліковий  документ — тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

За майже півтора року війни були випадки мобілізації до лав збройних сил чоловіків, які мають статус призовників

 

В чому основна різниця між статусом призовника та військовозобов’язаного

Річ у тім, що законодавство в сфері військово обов’язку, мобілізаційної підготовки та мобілізації не допускає призову чоловіків з категорії призовників на військову службу за загальною мобілізацією, яка була оголошена з початком повномасштабного вторгнення.

Призову підлягають лише військовозобов’язані, про що зазначено як в законі, так і в указі президента України про загальну мобілізацію. Призовники, навіть під час воєнного стану, можуть бути призвані виключно на строкову службу або потрапити до війська шляхом укладання контракту.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Проте така ситуація, вочевидь, не влаштовує державу. Як зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту № 9281, передумовами його прийняття є саме необхідність розширення мобілізаційного ресурсу. Це пов’язано з тим, що під час війни призов на строкову військову службу не проводиться. А значна чисельність придатних до військової служби громадян з-поміж призовників не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації через встановлені законодавством обмеження.

Звісно, за майже півтора року війни були випадки мобілізації до лав збройних сил чоловіків, які мають статус призовників. Проте це, як правило, відбувалось, за їх бажанням і масового призову чоловіків у віці від 18 до 27 років не відбувалось.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

 

Що змінить новий закон

Після набуття чинності, всі чоловіки у віці від 25 до 27 років, які не проходили військову службу, майже автоматично набувають статусу військовозобов’язаних. Це означає, що:

  • по-перше, такі чоловіки мають з’явитися до Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки для заміни посвідчень про приписку на тимчасові посвідчення. Без цього документа чоловіки не зможуть працевлаштуватись, вступити до навчального закладу та навіть змінити місце проживання. Тим, хто не зробить цього добровільно, варто очікувати на повістку;
  • по-друге, такі чоловіки одразу після набуття чинності закону можуть бути призвані до війська за мобілізацією.

Валерій Єфремов, адвокат

Джерело: УНІАН

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Обов’язок з ведення військового обліку: на кого покладають
Відповідно до пункту 8 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...
Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...