...
Реєструйся

Військовий облік на підприємстві — відповідальність роботодавців


Роботодавці, які у 2023 року найматимуть на роботу працівників, мають обов’язково звертати увагу на наявність військово-облікових документів у майбутнього співробітника.

Така вимога передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (далі — Порядок № 1487). Так, з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють, зокрема перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа (для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, для резервістів – військовий квиток.) або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка «Дія».

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Також Порядком № 1487 передбачено доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання).

Персональний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей щодо призовників і військовозобов’язаних за місцем їхньої роботи або навчання та покладається на керівників підприємств, установ, організацій,  закладів освіти, закладів охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форм власності.

Посадові особи державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, несуть відповідальність згідно із законом.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Наразі таку відповідальність передбачено  статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста (на сьогодні – 1700 грн) до двохсот (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот (3400 грн) до трьохсот (5100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот (3400 грн) до трьохсот (5100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот (5100 грн) до п’ятисот (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...