...
Реєструйся

Встановлено норматив відрахування студентів, за якого можна не скорочувати викладачів


18 лютого Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Закону про вищу освіту щодо формування штатного розкладу вищих навчальних закладів (законопроект № 2281а).

Встановлено, що у вищих навчальних закладах (крім дослідних університетів) державної форми власності при зменшенні чисельності осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, в межах 30% від їх чисельності, визначеної на початок навчання за цією програмою, штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується.

Також визначено, що встановлення нормативів чисельності учнів осіб на одну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах госформи власності (крім дослідних університетів) належить до повноважень Кабінету Міністрів України.

Мета змін — недопущення інфляції освіти, звільнень висококваліфікованих науково-педагогічних працівників (оскільки існуюча нормативно-правова база визначає пряму залежність кількості штатних посад професорсько-викладацького складу держвузів від чисельності тих, хто отримує вищу освіту у вищому навчальному закладі).

Також відзначимо, що проект Закону «Про освіту» (№ 3491) депутати направили на доопрацювання у відповідний комітет ВР.

Джерело: ЮРЛІГА