...
Реєструйся

Виробничий травматизм: на що варто звернути увагу


За 9 місяців поточного року на підприємствах міста Світловодська, Світловодського та Онуфріївського районів сталося 2 (два) нещасних випадки, які пов’язані з виробництвом. За аналогічний період минулого року сталося 6 випадків. Цього року також були зареєстровані три випадки, які фактично сталися в кінці минулого року, а розслідування завершено на початку цього року.

Групових нещасних випадків, випадків зі смертельним наслідком та професійних захворювань на підприємствах міста та районів цього року не реєструвалося.

У переліку основних причин нещасних випадків є: неякісне розроблення інструкцій з охорони праці, порушення правил безпеки руху, травмування внаслідок противоправних дій інших осіб, невиконання посадових обов’язків. Як бачимо, це здебільшого організаційні та психофізіологічні причини, усунення яких не потребує значних матеріальних затрат, а лише відповідального ставлення до охорони та безпеки праці з боку керівників та виконавців робіт.

За видами подій нещасні випадки розподілилися так: падіння з висоти (2 випадки), травма заподіяна іншою особою (2 випадки), дорожньо-транспортна пригода (1випадок).

Цього року на підприємствах міста та районів трапилося п’ять випадків смерті працівників під час виконання трудових обов’язків. Ці випадки комісіями з розслідування визнані такими, що не пов’язані з виробництвом, але варто звернути увагу роботодавців на те, що вони зобов’язані за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, задіяних на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Такі огляди дозволять не допустити працівника до роботи, якщо вона йому протипоказана за станом здоров’я.

Як свідчать цифри, цього року спостерігається тенденція до зменшення виробничого травматизму і це, безумовно, радує, але за цифрами стоїть питання збереження здоров’я та життя людини, тому необхідно зробити все можливе для того, щоб уберегти працівника та його сім’ю від нещастя.

Звертаю увагу роботодавців на необхідності якісного проведення інструктажу та навчання робітників з питань охорони праці, залучення їх до роботи за спеціальністю, здійснення постійного керівництва та нагляду за роботою, організацію раціонального режиму праці і відпочинку, забезпечення робітників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, виконання правил експлуатації обладнання. Пам’ятайте, що роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Сергій Якименко, страховий експерт з охорони праці Світловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...