...
Реєструйся

Як довго платити добові під час курсів підвищення кваліфікації


Мінсоцполітики роз’яснило, як довго та скільки платити працівникам за час в дорозі та перебування на навчанні для підвищення кваліфікації.

Якщо роботодавець направляє працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, то за ними зберігають місце роботи (посаду) і провадять виплати, передбачені законодавством. Цього вимагає стаття 122 Кодексу законів про працю.

До таких виплат належать й добові за кожний день перебування в дорозі розміром, встановленим законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачують розміром, встановленим законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці (до закінчення терміну навчання) тим, хто одержує зарплату у розмірі менше 6 НМДГ, виплачують стипендію розміром 20 % добових. Саме це передбачає пункт 1 постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28 червня 1997 року № 695. Іншого нормативно-правовими актами не передбачено.

Тому, якщо працівник поїхав на навчання тривалістю більш одного місяця та його зарплата в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, перевищує 6 НМДГ (102 грн), то стипендію розміром 20 % добових не виплачують.

Лист Мінсоцполітики від 8 жовтня 2019 року № 1253/0/204-19
 

Матеріали до теми