...
Реєструйся

Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років


Після того як закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Законом України від 15 квітня 2021 року № 1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», були внесені зміни до частини 3 статті 179 Кодексу законів про праці України (далі — КЗпП) та частини першої статті 18 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», якими встановлено, що обоє батьків мають рівні права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

Також відпустку по догляду за дитиною до трьох років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з такими документами:

  • письмова заява на ім’я роботодавця;
  • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

Відповідно до частини четвертої статті 20 Закону № 504/96, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів) надається на підставі довідки з місця роботи одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

Відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

В разі надання такої відпустки за працівником на час у її перебуванні зберігається робоче місце та зараховується трудовий стаж.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...