...
Реєструйся

Як оплачувати дні тимчасової непрацездатності, якщо під час перебування у щорічній відпустці працівниця одночасно доглядала за хворою дитиною та хворіла сама?


У такому випадку накладаються період відпустки та періоди тимчасової непрацездатності однієї особи за різними страховими випадками.

Розглянемо на прикладі:

Працівниці, у період з 02 до 15 жовтня 2023 року включно, надано частину щорічної основної оплачуваної відпустки тривалістю 14 календарних днів.

Під час відпустки вона і дитина захворіли. Сімейним лікарем було видано два МВТН (медичних висновки про тимчасову непрацездатність) та сформовано два листки непрацездатності:

  • з 09 по 11 жовтня – причина непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною»;
  • з 10 по 13 жовтня 2023 року – з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».

 

Відрядження та «лікарняний» — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Враховуючи «Правила скорочення», що визначають пріоритет різних причин непрацездатності, період тимчасової непрацездатності з причиною непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною» скорочується (автоматично) листком непрацездатності з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язана з нещасним випадком на виробництві» — Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 червня 2021 року № 1234.

Відповідно до частини шостої статті 15 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років у період перебування застрахованої особи у щорічній (основній чи додатковій) відпустці не надається.

 

Допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику-суміснику — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

З урахуванням зазначеного, оплаті підлягає період тимчасової непрацездатності працівниці з 10 по 13 жовтня 2023 року. Відпустка продовжується на чотири  календарні дні відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки».

Джерело: ПФУ


Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

  • Вичерпно про порядок оформлення «лікарняних»
  • Надаємо готові зразки наказів
  • Гарантуємо письмову консультацію від експерта

тел.: 0 (800) 219-977, (067) 317-58-86
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...