Реєструйся

Як оплачують роботу у вихідний день працівникам із місячними окладами — пояснення Мінекономіки


Як оплачують роботу у вихідний день працівникам із місячними окладами — пояснення Мінекономіки

В статті 107 КЗпП виписано правила оплати роботи у святковий і неробочий день

У роботодавців час від часу з’являються питання щодо оплати праці за роботу у вихідний день.

Мінекономіки у листі від 31 серпня 2020 року № 3511-06/53106-07 пояснило один із моментів оплати роботи у вихідний день, якщо роботу оплачують за місячним посадовим окладом.

Робота у святковий і неробочий день згідно із статтею 107 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) оплачують у подвійному розмірі, зокрема:

— працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

— працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оскільки оплату у зазначеному розмірі провадять за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день, то працівникам, яким встановлено посадовий оклад, оплату за роботу у святковий і неробочий день доцільно здійснювати виходячи з годинної ставки.

Разом з тим, у Мінекономіки нагадали, що почасова система оплати праці за способом нарахування поділяється на:

• погодинну оплату, яка визначається шляхом множення годинної тарифної ставки на кількість відпрацьованих годин;

• поденну оплату — шляхом множення денної тарифної ставки на кількість відпрацьованих днів;

• місячну оплату — шляхом ділення окладу на кількості робочих днів за графіком та множенням на кількість відпрацьованих днів.

При укладенні трудового договору з працівником обумовлюють, за якою формою (системою) буде здійснюватися оплата його праці. Зокрема, якщо встановлена почасова система оплати праці, то зазначають, яку норма праці встановлюють: годинну, денну або місячну, відповідно до чого буде провадитись оплата.

 

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Чи беруться в розрахунок місяці роботи після призупинення трудового договору під час розрахунку «декретних» виплат?
СИТУАЦІЯ Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в ...