...
Реєструйся

Як оскаржити рішення МСЕК: пояснює МОЗ


Міністерство охорони здоров’я України (далі — МОЗ) пояснює, як оскаржити рішення медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК).

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану й упродовж 6 місяців після його припинення / скасування. Усі виплати й пільги зберігаються за вами до закінчення строку проходження повторного огляду.

Якщо рішення, яке прийняла МСЕК не влаштовує, ви можете оскаржити таке рішення протягом одного місяця. Оскарження можна подати до самої комісії або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

У разі повторної незгоди з прийнятим рішенням, його можна оскаржити в Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ України.

У складних випадках Центральна МСЕК МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Рішення комісій усіх рівнів можна оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

МОЗ додає: якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, зокрема вимагають гроші за проходження МСЕК, ви можете звернутися на гарячу лінію МОЗ за телефоном 0 800 60 20 19.

Замовляйте «Медогляди — що має знати спеціаліст з ОП. Спецвипуск № 3′ 2022» за ВИГІДНОЮ ціною.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...