...
Реєструйся

Якщо підприємець став пенсіонером


З 07.05.2018 р. фізичній особі — підприємцю встановлено ознаку «ФО пенсіонер за віком». З якого місяця такий підприємець звільняється від сплати ЄСВ за себе?
Фізичні особи — підприємці незалежно від обраної системи оподаткування звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону про ЄСВ).

Фізична особа — підприємець, яка набула статусу пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу, оскільки пропорційного розрахунку бази нарахування єдиного внеску для цієї категорії платників Законом про ЄСВ не передбачено. Місяць, у якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, належить до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто з 01.06.2018 р. на зазначену фізичну особу — підприємця поширюється дія частини четвертої ст. 4 Закону про ЄСВ і вона звільняється від сплати єдиного внеску.

При цьому єдиний внесок потрібно сплатити за період із січня по травень 2018 р. включно у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок (819,06 грн) за кожен місяць.

Крім цього, зазначені місяці потрібно буде відобразити в звіті за формою № Д5 (додаток 5 до Порядку № 435) за 2018 р. і подати такий звіт до 10.02.2019 р.

Світлана Кепіна, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС України
Анжеліка Роговець, головний державний ревізор-інспектор

Джерело: www.visnuk.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...