...
Реєструйся

Якщо підприємство збанкрутіло, як працівникові отримати борги із зарплати?


У ГУ Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснили, як працівникам підприємства, яке перебуває в процедурі банкрутства, отримати свою зарплату.

У разі визнання боржника банкрутом проводять інвентаризацію та оцінку його майна, після чого ліквідатор розпочинає продавати його майно.

Одержані від продажу майна банкрута кошти спрямовують на задоволення вимог кредиторів, у черговості, встановленій статтею 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом» від 14 травня 1992 року № 2343-XII.

Після порушення провадження у справі про банкрутство підприємства працівник має звернутись до господарського суду із заявою про наявну кредиторську заборгованість із зарплати. Копію зазначеної заяви направляють розпоряднику майна. Останній зобов’язаний окремо внести до реєстру кредиторів відомості про вимоги щодо виплати зарплати.

Також закон передбачає, що план санації підприємства обов’язково повинен перед-бачати погашення заборгованості боржника з виплати зарплати.

Всі вимоги щодо виплати заборгованості із зарплати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута задовольняють перш за все.

У такому разі примусовим виконанням судових рішень займається державна виконавча служба.
 

Матеріали до теми