...
Реєструйся

Який потрібно мати стаж для отримання пенсії з інвалідності?


Згідно з статтею 30 Закону України  від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) передбачається призначення пенсії з інвалідності у випадку настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

Залежно від ступеня втрати працездатності, існує три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, а також термін, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи відповідно до законодавства (ст. 31 Закону № 1058).

Пенсія по інвалідності: умови, строки призначення, розміри – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Крім того, пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли саме сталася інвалідність — чи це було в період роботи, до влаштування на роботу, чи після припинення роботи (ст. 30 Закону № 1058).

Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що набрав чинності від 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років — залежно від віку та групи інвалідності (ст. 32 Закону № 1058).

Згідно зі статтею 33 Закону № 1058 розмір пенсії з інвалідності призначається в таких розмірах:

  • особам з інвалідністю І групи — 100% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІ групи — 90% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІІ групи — 50% пенсії за віком.

Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки: про головне – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Також писали:

Джерело: Судово-юридична газета

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...