...
Реєструйся

Чи продовжується виплата пенсії з інвалідності, якщо строк дії інвалідності закінчується у період дії воєнного часу: роз’яснення ПФУ


Ситуація:

Чи буде мені продовжено виплату пенсії по інвалідності, якщо інвалідність встановлено до червня 2023 року, а можливості пройти повторний огляд МСЕК у мене зараз немає?

 

Як діяти у ситуації, коли у працівника — особи з інвалідністю термін інвалідності закінчився у період воєнного стану? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Відповідь ПФУ:

Відповідно до статті 34 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності.

Пунктом 14-6.1 Прикінцевих положень Закону № 1058 визначено, що для осіб з інвалідністю, у яких строк припинення виплати пенсії припадає на період дії воєнного стану у разі за неможливості проходження повторного огляду виплата пенсії продовжується до припинення або скасування воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

З урахуванням того, що строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 18 серпня 2023 року, виплату пенсії продовжено до 18 лютого 2024 року.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Довідково. Медико-соціальні експертні комісії здійснюють огляд осіб з інвалідністю (в тому числі повторний) незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування таких осіб на території України.

Читайте також:

Джерело: Пенсійний фонд України

Вебінар «Трудові відносини в період воєнного стану: новації законодавства»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...