...
Реєструйся

За лікарняними, виданими на окупованих територіях, неможливо отримати допомогу


Будь-який документ, виданий незаконно створеними органами, є недійсним і не створює правових наслідків

У листі № 2.4-17-1004 Фонд соцстраху роз’яснив, що листки непрацездатності, які були видані закладами охорони здоров’я на тимчасово окупованих і неконтрольованих територіях після 01.12.2014, не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду .

Згідно з постановою Кабміну про деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соцвиплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, місцевим держадміністраціям необхідно було до 01.12.2014 забезпечити переміщення бюджетних установ, підприємств і організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, у населені пункти, на території яких органи держвлади здійснюють свої повноваження у повному обсязі.

МОЗ повідомило, що не має можливості контролювати якість надання меддопомоги, у тому числі порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, в медустановах, розташованих на тимчасово неконтрольованих територіях.

А згідно із законодавством, єдиною підставою для призначення та подальшої виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням з Фондом соцстраху.

Відсутність контролю за правильністю видачі листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я на неконтрольованих територіях, як з боку МОЗ, так і Фонду соцстраху, унеможливлює дотримання вимог законодавства для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах.

Крім того, відповідно до Закону про правовий режим на тимчасово окупованій території, будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані або призначені в порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами є недійсним і не створює правових наслідків.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН