...
Реєструйся

За організацію проплачених мітингів пропонується ввести кримінальну відповідальність


КК пропонується доповнити новою статтею 295-1 «Підкуп учасника масового заходу»

У парламенті зареєстрований законопроект № 2651 «Про внесення доповнень до Кримінального кодексу України щодо підкупу учасника масового заходу» (автор — нардеп Антон Геращенко).

Законопроектом пропонується ввести кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання особі неправомірної вигоди за участь у масовому заході суспільно-політичного характеру (мітингу, поході, демонстрації, пікетування, збори і т. п.). Санкція — штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

Оскільки спеціального закону про проведення мітингів немає, проектом пропонується дати відкритий (невичерпний) перелік форм (видів) масових заходів (мітинги, походи, демонстрації, пікетування, збори тощо). При цьому для чіткого окреслення меж кримінальної відповідальності проект визначає, що захід має мати суспільно-політичний характер. Таким чином, інші види масових заходів (культурного, спортивного, комерційного та іншого характеру) не потрапляють під дію пропонованої статті.

Під неправомірною вигодою пропонується розуміти кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної зарплати, які пропонують, обіцяють, надають або одержують без законних на те підстав.

У пояснювальній записці говориться, що мінімальний розмір вартості предмета підкупу визначений, щоб під підкуп учасника масового заходу суспільно-політичного характеру не підпадала роздача прапорців, газет, іншої продукції політичних партій та громадських рухів і т.п.

До кваліфікуючих ознак злочину пропонується віднести:

1) вчинення злочину повторно або посадовою особою, або за попередньою змовою групи осіб (санкція — арешт на строк до 6 місяців або позбавлення волі на строк від 2 до 7 років);

2) якщо вчинення злочину призвело до порушення або зупинці роботи органів держвлади і місцевого самоврядування або якщо злочин скоєно організованою групою (карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років).

Відзначимо, що передбачається можливість звільнення від кримінальної відповідальності за цей злочин особи, яка буде сприяти його припиненню або розкриттю. Але така можливість виключається для організатора злочину.

Законопроект не передбачає ніякої юридичної відповідальності для учасників мітингів, а тільки покарання осіб, які влаштовують проплачене суспільно-політичний захід, у тому числі для організаторів.

За матеріалами Юрліги