...
Реєструйся

Зарахування стажу особам, що мають тимчасовий захист і працюють у Польщі


ЗАПИТАННЯ

Моя мама працює в Польщі. Вона має статус тимчасового захисту. Чи буде польський стаж роботи враховано при призначенні пенсії в Україні?

 

КОМЕНТАР

Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18 травня 2012 року, стаж, набутий на території Польщі, враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні.

Тобто, якщо людина має страховий стаж в Україні та працювала в Польщі, то для визначення права на призначення пенсії такі стажі підсумовуються.

Наприклад, якщо людина 25 років працювала в Україні і 5 років – у Польщі, вона має право на призначення пенсії за віком в Україні, оскільки у 2023 році для виходу на пенсію в 60 років їй необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Періоди, які зараховуються до страхового стажу для оплати листків непрацездатності та порядок їх отримання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Водночас, згідно з положеннями Угоди, кожна з країн розраховує розмір пенсії, відповідно до норм свого національного законодавства, за стаж, набутий на її території.

Читайте також:

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Джерело: ПФУ

Вебінар «Трудові відносини в період воєнного стану: новації законодавства»

Матеріали до теми


Ідею відрахувань з роботодавців на накопичувальні пенсії розглянуть повторно
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла рішення відправити проєкт Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212) суб’єкту законодавчої ініціативи ...
Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Депутати відмовилися від ідеї накопичувальної пенсії з відрахуваннями роботодавців
Верховна Рада відхилила під час розгляду у першому читанні законопроєкт «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212). Нагадаємо, що законопроєкт пропонував ...
Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...