...
Реєструйся

Затверджено Порядок перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності


Кабінет Міністрів на засіданні 3 березня затвердив Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, який набув чинності 07 березня 2023 року.

Згідно з документом, метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за обґрунтованістю формування (видачі) листків непрацездатності, медичних висновків про тимчасову непрацездатність (далі — медичні висновки).

Перевірка листків непрацездатності проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ. 

Замовляйте РОЗРОБЛЕННЯ КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Експерти КАДРОВИК.UA допоможуть у складанні й упровадженні бланків кадровика, реєстраційних форм, шаблонів документів

 Перевірка медичних висновків проводиться виключно уповноваженими лікарями, перелік яких формується щороку та затверджується правлінням ПФУ за погодженням з НСЗУ.

Підставами для прийняття територіальним органом ПФУ рішення щодо проведення перевірки листків непрацездатності є:

1) виявлення невідповідностей шляхом проведення ризик-орієнтованого моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності з використанням автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ;

2) повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку за результатами здійснення заходів з верифікації даних в електронній системі охорони здоров’я;

3) звернення страхувальника (роботодавця);

4) звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй листка непрацездатності;

5) запити правоохоронних органів та рішення суду.

Рішення про проведення перевірки листків непрацездатності оформлюється наказом за підписом керівника територіального органу Пенсійного фонду.

Строк проведення перевірки листків непрацездатності не може перевищувати 10 календарних днів.

Результати перевірки зазначаються уповноваженою посадовою особою територіального органу ПФУ у довідці про перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, форма якої затверджується ПФУ.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для ведення кадрового діловодства
Замовити:0 (800) 219-977

Уповноважена посадова особа територіального органу ПФУ на підставі цієї довідки вносить до автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ дані про результати такої перевірки.

Довідка надсилається суб’єкту звернення та безпосередньо керівнику (уповноваженій особі) суб’єкта господарювання рекомендованим листом з повідомленням про вручення та/або за допомогою електронного зв’язку (зокрема через електронний кабінет чи іншу інформаційну систему, користувачами якої є відповідний територіальний орган ПФУ та суб’єкт господарювання) протягом трьох робочих днів з дати її формування.

Неправомірні дії або рішення уповноваженої посадової особи територіального органу Пенсійного фонду щодо перевірки листка непрацездатності можуть бути оскаржені у порядку підлеглості до вищого органу або посадової особи ПФУ, а також у судовому порядку.

Читайте також:

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Матеріали до теми