...
Реєструйся

Заявки-розрахунки на виплату лікарняних із 1 жовтня 2018 можна подавати в електронному виді


З 01 жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві.

Відповідну постанову «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ» від 19.07.2018 р. № 12 опубліковано 26.06.2018 в газеті «Урядовий кур’єр».

Нова форма заяви-розрахунку об’єднала документи, на підставі яких здійснювалось фінансування страхувальників до реорганізації ФСС з ТВП та ФСС від НВ.

Зокрема, відповідно до прийнятого Порядку, оформлена заява-розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом соцстраху в електронному вигляді із застосуванням ЕЦП.

Крім того, робочі органи виконавчої дирекції Фонду соцстраху здійснюватимуть попередній контроль правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування виплат. Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатись на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду соцстраху під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків.

Також з 01 жовтня 2018 року набуває чинності система інформування роботодавцем про здійснені виплати застрахованим особам, що має на меті зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками непрацездатності), виплаті допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві.

Наразі проект відповідного Порядку від Фонду соцстраху не оприлюднено і його текст ще недоступний, як і розуміння того, які ж новації він несе.

Проте, у проекті вказаного Порядку передбачалося, що у разі відсутності інформації від страхувальника про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть перевірку щодо використання страхувальником коштів Фонду.

Тож, чи спростить процедуру отримання лікарняних новий Порядок покаже час.

 

Джерело: https://www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»
Відповідно до наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 25 травня 2023 року ...