...
Реєструйся

Зменшено перелік підстав для перевірок Держпраці


Сфера промислової безпеки та охорони праці для здійснення технічного регулювання перейде в управління Мінекономіки (зараз перебуває в управлінні Мінсоцполітики). Це передбачено постановою Кабміну № 617 від 8 липня 2020 року, яка набуде чинності з дня офіційного опублікування.

Зміни внесено, зокрема, в Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Документом встановлено, що інспекторами праці є посадові особи Держпраці та її територіальних органів, виконавчих органів рад, посадовими обов’язками яких передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та які пройшли перевірку знань у порядку, визначеному Мінекономіки.

Визначено, що контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої Мінекономіки форми, що видається Держпраці та її територіальними органами.

Підставою для видачі службового посвідчення інспектора праці посадовій особі виконавчого органу ради є лист сільського, селищного, міського голови, до якого додається заповнена картка обліку даних інспектора праці відповідно до форми, затвердженої Мінекономіки.

Встановлено, що порядок складення та форми акта, висновку визначаються Мінекономіки.

До затвердження Мінекономіки зазначених Порядку складення та форм акта, висновку, вимоги застосовуються Порядок складення та форми акта, висновку, вимоги, затверджені Мінсоцполітики.

Крім того, з переліку підстав для здійснення інспекційних відвідувань вилучено інформацію:

1) Держстату та її територіальних органів про наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

2) Пенсійного фонду та його територіальних органів про роботодавців:

— які нараховують заробітну плату 30 і більше % працівників менше мінімальної;

— в яких стосовно працівників відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці, що завершився;

— в яких протягом року не проводилася індексація заробітної плати або сума підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації.