...
Реєструйся

Змінений порядок проведення спецперевірки осіб, які претендують на держпосади


11 жовтня набув чинності Указ Президента № 529/2013 від 25 вересня 2013 року, котрим внесено зміни до Указу Президента від 25 січня 2012 року N 33 «Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування».

Зокрема, Порядок доповнений пунктом 5.1, у якому зазначено, що кандидат, стосовно якого спеціальна перевірка вже проводилася, при призначенні, переведенні на посаду до іншого органу державної влади, органу місцевого самоврядування письмово повідомляє про це відповідний орган разом із поданням заяви про призначення.

Зазначений орган не пізніше наступного робочого дня після одержання повідомлення від кандидата надсилає за останнім місцем його роботи, де проводилася спеціальна перевірка, запит про надання копії довідки про результати спеціальної перевірки, після отримання якої розглядається питання про призначення на посаду. Копія довідки про результати спеціальної перевірки надається відповідним органом державної влади, органом місцевого самоврядування протягом п’яти робочих днів з дня одержання запиту.

Також, п. 6. викладений у новій редакції, відповідно до якої, спеціальна перевірка проводиться у строк, що не перевищує 15 календарних днів з дня надання згоди на проведення спеціальної перевірки.

Крім того, у новій редакції викладений п. 15, в якому вказано, що у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту розбіжностей у поданих кандидатом автобіографії та/або декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік посадовою особою, яка проводить спеціальну перевірку, надається можливість кандидату протягом 5 робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом та/або виправити розбіжності.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки відомостей про кандидата, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади, посадова особа, яка здійснює призначення на цю посаду, відмовляє кандидату у призначенні на посаду. А у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки та розгляду вищезазначених пояснень кандидата факту подання ним підроблених документів або неправдивих відомостей посадова особа, яка здійснює призначення на посаду, повідомляє протягом трьох робочих днів про виявлений факт правоохоронні органи та відмовляє кандидату у призначенні на посаду.

Кандидат, щодо якого проведена спеціальна перевірка, має право на ознайомлення з довідкою про результати спеціальної перевірки. У разі незгоди кандидата з результатами перевірки він може подати свої зауваження у письмовій формі стосовно її результатів до відповідного органу. Рішення про відмову кандидату у призначенні на посаду можуть бути оскаржені до суду