...
Реєструйся

Звільнення за строковим трудовим договором. Запитання з гарячої лінії.


Коли розрахувати працівника, якщо закінчення терміну строкового трудового договору припадає на вихідний день? Чи має сплатити роботодавець заробітну плату за затримку видачі трудової книжки?

Відповідно до пункту 2 статті 36 КЗпП закінчення строку дії трудового договору є однією з підстав для його припинення. Якщо ж такий строк закінчився, а трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, дія договору вважається продовженою на невизначений строк (частина перша ст. 391КЗпП). Підставою для звільнення буде наказ про прийняття працівника на роботу. Заяви працівника для цього не потрібно, оскільки сторони строкового трудового договору заздалегідь, ще під час його укладення, домовляються про тривалість трудових відносин.

В останній перед вихідним (на який припадає закінчення строкового трудового договору) робочий день працівникові треба видати трудову книжку з унесеним до неї записом про звільнення і провести з ним розрахунок відповідно до статті 116 КЗпП (частина перша ст. 47 зазначеного Кодексу і п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58; далі — Інструкція № 58).

АвторГалина БІЛОТКАЧ, експерт із трудового права та кадрового діловодства

Повна відповідь — у журналі «Довідник кадровика» № 9, 2016